Bramborová polévka s lososem a houbami
INGREDIENCE:
400 g filet z lososa bez kůže, 300 g moučných brambor, 200 g celeru, 1 cibule, 3 polévkové lžíce másla, sůl, bílý pepř, 1 l drůbežího vývaru, 200 g lišek, 1 hrst pažitky, 100 ml smetany, 4 polévkové lžiče olivového oleje
POSTUP:
1. Oloupeme brambory, celer a cibuli a nakrájíme je na velké kostky. Orestujete na másle, dochutíme solí a pepřem, přidáme drůbeží vývar a přivedeme k varu. Vaříme zeleninu na mírném ohni asi 15 minut.
2. Zatímco se polévka vaří, očistíme lišky a krátce je omyjeme ve studené vodě, filet z lososa nakrájíme na 3 cm kostičky a pažitku na jemno. Uvařenou zeleninu lehce rozmixujme tyčovým mixérem, přidáme smetanu a polévku prohřejte.
3. Mezitím orestujeme lišky na dvou lžících olivového oleje a dochutíme solí, pepřem a pažitkou. Okořeníme kostky lososa a opečeme je ze všech stran na olivovém oleji. Vše necháme na pánvi dvě minuty provařit a podáváme spolu s polévkou v předehřátých talířích.